Constantino Nanga vs. Artur Kyshenko

UNGDOM vs. ERFARENHET

CONSTANTINO NANGA

Constantino eller Costas som han kallas för av sina närmaste, har med sina 21 år lyckats slå sig upp till att bli Nordens bästa thaiboxare i viktklasserna kring 75-80 kg. Med sina rötter i Farsta i Stockholm, har Costas tränat thaiboxning under ledning av den tidigare kampsportsstjärnan Thomas Rasmussen.

Costas har 28 matcher totalt. Han har 22 vinster varav 10 via KO och 6 förluster. De flesta av dessa matcher har han gjort som amatör.

Han är flerfaldig svensk mästare och lyckades nu, som den andra svensken i historien, att ta ett silver i amatörthaiboxningens mest prestigefyllda turnering World Games. En final där flera ansåg att han gav bort guldet för att han presterade för lite. 

Som professionell blev Constantino nordisk mästare i thaiboxning september 2016 samt slog holländaren Marco Piqué under ROK 18 i Stockholm. Piqué anses vara en av dem mest rutinerade thai/kickboxaren i världen och denna vinst ledde i sin tur till ett Wild Card i World Games vilket i sin tur rättfärdigade stormatchen mot Artur Kyshenko.

Trots sina 21 år anses Constantino att vara en talang som kan gå långt. Han har längden, känslan och fina tekniker. Det som kanske saknas för att lyckas på den professionella arenan är kanske den höga arbetsfrekvensen i matchen, men det är ofta något som man får lära sig den hårda vägen och som ibland kommer med rutin och självförtroende.

I matchen mot Artur Kyshenko är han en kraftig underdog på papperna. Något som i och för sig de flesta thaiboxarna är i världen t.o.m. Yodsaenklai Fairtex som ansågs vara den bättre föll mot Kyshenko, men Constantinos skicklighet i ringen gör ändå att han har en bra chans. Tidigare har 2 svenskar försökt sig på Kyshenko – Marcus Öberg och Abbe Joof. Båda föll men lyckades ändå bjuda upp till en fight. Costas har bra förutsättningar till att göra detta möte väldigt intressant. De stora frågorna är:

  • ifall åldersskillnaden kommer att ha någon betydelse i matchen
  • samt hur mycket kan Costas växa och prestera när han sätts mot sitt livs största utmaning

 Och vem vet hur detta möte kommer att sluta?

Fighter Profile

ARTUR KYSHENKO

Artur Kyshenko är en 30-årig ukrainsk kampsportare från Odessa. Han började sin kampsportskarriär med boxning vid 11-årsåldern. När han var 12 år gick han över till thaiboxning.

Som amatör har Kyshenko haft en lysande karriär. Med sina imponeranden 132 matcher (119-13-0 45 KO’s) lyckades han att erövra Europatiteln i thaiboxning 2004 och sedan världsmästare 2 år i rad (2006 och 2007 IFMA A-klass).

Kyshenko har som profesionell fighter åstadkommit ännu mer. Han har hittills hunnit med 83 matcher (69-12-2, 34 KO’s). Han kvalade in till K-1 Max genom att vinna den östeuropeiska kvalturneringen 2006. Därefter slog han sig till K-1 Maxfinalen och gjorde en magisk match mot Masato. En match som spred hans namn över hela kampsportsvärlden bl.a. till Sverige då han fick sin första matchinbjudan 2009.

Kyshenko har under sin tävlingskarriär slagit många stora namn som t.ex. Murthel Groenhart, Andy Souwer (3x), Yodsaenklai Fairtex, Nieky Holzken och Mike Zambidis. Hans titlar är många. Nedan följer de största professionella titlarna:

Kyshenko lämnade holländske tränaren Mike under 2015 och flyttade till Barcelona med sin familj. Han har nu öppnat ett eget gym och boxats flitigt i Kina på Kunlun Fight. Kunlun är numera ansedd som världens bäst betalda organisation med kontrakterade stjärnor så som bl.a. Buakaw, Yodsaenklai och Dzhabar Askerov.

Artur Kyshenko kommer till Göteborg med 15 raka segrar.

I år har han hittills gått 2 matcher. Det blev totalt 3 under 2016 och 8 matcher under 2015. 

Kyshenko har nu totalt hunnit med 215 matcher (83 proffs samt 132 amatör).  188 av dessa är vinster varav cirka hälften av dem via knockout. Han har 25 förluster och 2 oavgjorda.

I Sverige och på Rumble of the Kings är Kyshenko obesegrad med 3-0:

  • 2009 besegrade han Abdoulie Joof på Hovet i Stockholm.
  • 2010 besegrade han Marcus Öberg i Hovet.
  • 2011 besegrade han Yodsaenklai Fairtex som av många ansågs vara den bästa mellanviktsthaiboxaren i världen. Även detta i Hovet.

Trots att Kyshenko numera boxas i -80 kg istället för tidigare -70 kg, står han fortfarande rankad som en av världens 3 bästa thai/kickboxare i mellanvikt (Källa: Liverkick ranking).

I matchen mot Costas står Kyshenko som favoriten. Hans matcherfarenhet både som proffs och amatör överglänser Costas samt de flesta andra kampsportare i världen.

Fighter Profile